Nieuws Over Informatie Gesproken

Woo Ontbijtsessie 23 mei 2024

24
May
2024

Op donderdag 23 mei organiseerde de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken samen met iBestuur de derde Woo Ontbijtsessie over de ontwikkelingen rond de Wet open overheid (Woo). Gastheer tijdens deze sessie was Bas Eenhoorn. Vaste gast was ook deze keer staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen. Staatssecretaris Cultuur en Media Fleur Gräper-van Koolwijk sloot aan vanuit de verantwoordelijkheid voor de Archiefwet.

Het gesprek vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag en het publiek thuis kon de sessie online volgen om actief mee te praten over o.a. de volgende vraagstukken: Wat moet onderdeel zijn van een ‘samenhangende nationale aanpak’ voor openbaarheid en informatiehuishouding? En wat zijn de belangrijkste verbeterpunten voor Woo-verzoeken?

De ochtend werd geopend door gastheer Bas Eenhoorn die als eerste Frank van Ierssel, voorzitter van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken, het woord gaf om een korte toelichting te geven over de laatste stand van zaken. Vervolgens ging Bas Eenhoorn in gesprek met IT-politicus van het jaar 2023, Alexandra van Huffelen, haar ambtsgenoot Fleur Gräper -van Koolwijk en verschillende tafelgasten. Er werd uitgebreid gesproken over de vorderingen m.b.t. de Wet openbare overheid en waar nog ruimte is voorbetering. Voordat werd gestart met de eerste gespreksronde wenste Bas Eenhoorn namens alle aanwezigen aan regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond een goed herstel toe.


Ronde 1: advies ACOI

Tijdens ronde 1 met tafelgast Martin Berendse, lid/vicevoorzitter van het AdviesCollege Openbaarheid en Informatiehuishouding werd dieper ingegaan op het advies van ACOI op de meerjarenplannen van de overheid en de drie aanbevelingen voor een nationale aanpak. Aansluitend volgde de officiële aanbieding plaats door Martin Berendse van het ACOI aan de beide staatssecretarissen.

 

Ronde 2: samenwerking Woo-verzoeker en behandelaar

In ronde 2 kwam Woo-verzoeker Daan Rijsenbrij aan het woord. Wanneer het gaat om Woo-verzoeken blijkt steeds vaker dat de samenwerking tussen de Woo-verzoeker en de Woo-behandelaar een belangrijke rol speelt. Shadi Pashaei en Jolein Baidenmann van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Tanja van Burgel van het Ministerie van Financiën gingen dieper in op de twee specifieke cases die de Woo-verzoeker had ingebracht. Aandacht was er voor de implicaties van een té algemeen Woo-verzoek of het verstrekken van té veel informatie.

Ronde 3: het vertrouwen herstellen

In ronde 3 stond de burger centraal en meer specifiek de informatierelatie tussen burger en overheid. Tafelgasten Erna Ruijer van de Universiteit Utrecht, Peter Rijsdijk van SchuldHulpMaatje en Marianne van den Anker, Ombudsman Rotterdam, kwamen ieder vanuit hun eigen ervaringen met concrete voorstellen om de positie van burgers te verbeteren en daarmee het vertrouwen in de overheid te herstellen.

Na de uitreiking van de Transparantieprijs door Alexandra van Huffelen, sloot Bas Eenhoorn de sessie af met een dankwoord aan alle tafelgasten, deelnemers en de kijkers online.

Het inhoudelijke verslag en de link naar de live-uitzending van de ochtend vindt u hier.

 

Lees ook onze andere nieuws-items:

Reactieformulier maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken
Dank voor uw reactie. Uw bericht is succesvol verzonden.
Reset
Oops! Iets ging niet goed. Probeert u het nogmaals aub.