Podcasts Over Informatie Gesproken

Informatie is een onmisbare grondstof voor de samenleving. Helemaal nu deze steeds meer digitaal wordt ingericht. Die digitale samenleving vraagt meer dan ooit dat informatie beschikbaar, bruikbaar, betrouwbaar en transparant is. Dat geldt voor informatie van zowel overheden, bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties.

Maar hoe staat het nu eigenlijk van de informatiehuishouding van deze organisaties? En wat is de maatschappelijke noodzaak van een goede informatiehuishouding? Over deze en andere onderwerpen rondom informatiehuishouding gaan diverse betrokkenen het gesprek aan gedurende zes verschillende podcasts. Elke podcast duurt circa 45 minuten en is te beluisteren via Spotify en SoundCloud. De podcastserie Over Informatie Gesproken is een initiatief van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) en iBestuur.

Podcasts

De podcasts zijn te beluisteren via Spotify (zoek in de Spotify-app of -website naar ‘Over Informatie Gesproken’). Of beluister de podcasts via Soundcloud:

 • Over Informatie Gesproken deel 1: Coalitievorming, waarom we het samen moeten doen
  Informatie is een onmisbare grondstof in onze digitale samenleving. Een gesprek over de noodzaak van een goede informatiehuishouding met Jacqueline Rutjens (RDDI), Lousewies van der Laan (Transparancy International Nederland) en Eppo van Nispen (Beeld & Geluid) op weg naar een maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’.
 • Over Informatie Gesproken deel 2: Mensen, processen en informatiesystemen
  Een gesprek over de staat van de informatiehuishouding van overheidsorganisaties. Aan tafel een drietal bijzondere gasten. We spreken met Charles Jeurgens, hoogleraar Archiefwetenschap Universiteit van Amsterdam, Rob Nijman, client relationship executive centrale-overheidsteam bij IBM en Evert Schaap, coördinator IHH vanuit I-Interim Rijk.
 • Over Informatie Gesproken deel 3: De veranderopgave
  Een gesprek met Arre Zuurmond, de kersverse regeringscommissaris informatiehuishouding, Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie en Guiny Kustner, programmadirecteur Informatiehuishouding Justitiële Informatiedienst over de veranderopgave rond de informatiehuishouding.
 • Over Informatie Gesproken deel 4: De ethische en maatschappelijke implicaties
  Een goede informatiehuishouding is geen doel op zich, maar een middel om democratische en juridische waarden te waarborgen. Aan tafel een drietal gasten. We spreken met Afelonne Doek, Rijksarchivaris en directeur Nationaal Archief. Alex Corra, data-ethicus bij SVB en voorzitter van werkgroep data-ethiek bij CIP, en Jelle van der Ster, directeur SETUP, platform voor technologie en cultuur. Gesprek onder leiding van data-ethicus Piek Visser-Knijff.
Naar de inhoud springen