Dr. Irene Nooren verzorgt 1 juni een presentatie tijdens Open Donderdag

Coalitielid Dr. Irene Nooren verzorgt op donderdag 1 juni een presentatie over ‘De menselijke maat van informatiehuishouding’. Dr. Irene Nooren is wetenschappelijk expert in systeembiologie en biomimicry, strategisch adviseur en innovatie programmamanager bij SURF en lid van de maatschappelijke Coalitie over Informatie Gesproken. Tijdens deze Open Donderdag laat zij de aanwezigen met een heel nieuwe blik kijken naar informatiehuishouding.

De tijd is rijp om vraagstukken op het gebied van informatie en organisatie op een fundamenteel andere manier te benaderen. Met een systemische blik is de informatierelatie tussen individu en collectief namelijk niet nieuw. We kunnen ons laten inspireren door biologische processen en structuren in ons lichaam.

Als je nauwkeurig kijkt dan blijkt het functioneren van het menselijk lichaam gebaseerd te zijn op een ingenieus stelsel van informatieverwerkingsprocessen tussen individuele onderdelen. De informatiehuishouding van het lichaam heeft een organiserend en aanpassend vermogen dat inmiddels miljoenen jaren aan innovatie achter de rug heeft.

De analogie tussen informatiehuishouding in de maatschappij en in het lichaam inspireert tot een nieuwe manier van denken en ontwerpen: een letterlijk menselijke maat van informatiehuishouding. Welke principes zouden leidend moeten zijn in het ontwerpen van informatiehuishouding?

Zijn de huidige informatiesystemen en organisatievormen nog passend bij de informatiesamenleving waar we anno 2023 in leven? De natuur kan met eeuwenoude concepten houvast bieden.

Dr. Irene Nooren

Dr. Irene Nooren is wetenschappelijk expert in systeembiologie en biomimicry, strategisch adviseur en innovatie programmamanager bij SURF en lid van de maatschappelijke Coalitie over Informatie Gesproken

Programma 1 juni 2023

17:00 – 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15 – 17:45 uur: Spreker Dr. Irene Nooren

Over de Open Donderdagen

Elke even week van de maand op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel, georganiseerd door het Nationaal Archief en de regeringscommissaris Informatiehuishouding. Het doel is om verschillende professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Ongeveer eens per maand wordt een spreker uitgenodigd die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met de aanwezigen deelt. Bent u als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

De Open Donderdagen vinden plaats van 17:00 tot 18:30 uur in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag. De netwerkborrels zijn vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de netwerkborrel en vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer informatie over de Open Donderdagen is te vinden op www.rcihh.nl.

Ga naar de inhoud