De maatschappelijke coalitie signaleert, agendeert en jaagt aan

Als het over overheidsinformatie gaat, dan gaat het vaak over wat de overheid moet doen om haar informatiehuishouding te verbeteren. De opgave is echter breder dan dat, zo concludeerde de Raad van State in een ongevraagd advies. “De Raad van State stelt dat de burger betrokken moet worden. Want het gaat niet altijd om de informatiehuishouding, maar om de informatierelatie tussen overheid en burgers en bedrijfsleven. Dat is de reden voor het vormen van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken, want dat is een platform waar we die informatierelatie aan de orde kunnen stellen,” zegt Jacqueline Rutjens, directeur van RDDI.

De coalitie is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, wetenschap, overheden en bedrijven die de informatierelatie met de overheid willen verbeteren. De aftrap van de coalitie was op het ECP Jaarfestival 2021. Op het ECP Jaarfestival 2022 werd een manifest met zeven zorgen en zeven oplossingen gepresenteerd, waarmee de coalitie nu verder gaat. De komende tijd wordt een uitvoeringsagenda opgesteld, inclusief te behalen resultaten, die de activiteiten vanuit de maatschappelijke coalitie richting gaat geven.

Lees hoe de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken signaleert, agendeert en aanjaagt in het artikel ‘Signaleren, agenderen en aanjagen’ in het e-magazine Over Informatie Gesproken 2023.

Ga naar de inhoud