Aankondiging keukentafelsessie #6: ‘Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag’

Op donderdag 23 februari 2023 van 15:00 – 17:30 uur vindt de zesde in een reeks keukentafelsessies plaats. Het thema van deze sessie is ‘Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag’.

De keukentafelsessie wordt live uitgezonden en is na aanmelding bij iBestuur online te volgen. Kijkers kunnen een actieve bijdrage leveren via Mentimeter en door via de chat vragen te stellen of suggesties aan te dragen.

Waardenoriëntatie en doorbraak

Jarenlang zijn we techno-optimistisch geweest. Nieuwe technologie maakte het immers vanzelf mogelijk om transparant te zijn en in openbaarheid te werken, terwijl die technologie tegelijkertijd wel zou zorgen voor goede archivering. Dat is niet bewaarheid. We hebben een gedragsverandering nodig.

In deze keukentafelsessie staan we bij die gedragsverandering stil. Allereerst gaan we in op de vraag welke waarden dan in het geding zijn en hoe we die boven tafel krijgen en bespreekbaar maken. En hoe we tot een afweging komen tussen die waarden.

De tweede vraag die we bespreken richt zich op de doorbraak: hoe doorbreken we dan het oude gedrag, welke weerstanden zijn er en wat kunnen we daartegen in stelling brengen?

Gastenlijst

Regeringscommissaris Arre Zuurmond zal deze keukentafelsessies weer zelf begeleiden, na een korte afwezigheid door ziekte. Aan tafel verwelkomen we de volgende gasten:

Ronde 1, gesprek over waardenoriëntatie:

 • Remco Duisterhof, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Programmamanager en Ambtenaar van het jaar 2022
 • Thijs Jansen, Stichting Beroepseer
  Mede-oprichter en directeur
 • Ferial Melssen-Groenendijk, gemeente Arnhem
  Bestuursadviseur
 • Marit Gijsbers, NOC*NSF
  Hoofd Expert Integriteit
 • Edwin Tuin, Adviesbureau De Veranderstrateeg
  Zelfstandig consultant gespecialiseerd in organisatieverandering

Ronde 2, gesprek over de doorbraak:

 • Bob van Dam, Dijksterhuis & van Baaren (D&B)
  Gedragspsycholoog
 • Honzik Pavel, Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI)
  Projectleider Gedrag in Overheidsinformatie
 • Roxanne Zobdeh, Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI)
  Projectleider Gedrag in Overheidsinformatie
 • Marie Louise Borsje, Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)
  Organisatieadviseur
 • Nanette van Schelven, ministerie van Financiën
  directeur-generaal Douane en Overheidsmanager van het jaar 2022
 • Björn Wijers, PublicSpaces
  Chief Community
 • Ankie Kesseler, Bibliotheek Aanzet
  Directeur Bestuurder

Over de keukentafelsessies

Tijdens de keukentafelsessies wordt u meegenomen in de dilemma’s en kansen op het gebied van de informatiehuishouding van de overheid. Daartoe worden gasten uitgenodigd aan de keukentafel. In een open gesprek, waarin vragen net zo belangrijk zijn als antwoorden, wordt samen met de tafelgasten én het (online) publiek gezocht naar oplossingen. U kunt de Keukentafelsessie online bijwonen of naderhand terugkijken via deze website of de website van iBestuur. De organisatie van de keukentafelsessies is in handen van iBestuur en de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken.

Live uitzending vanuit openbare bibliotheken

De tien keukentafelsessies worden live uitgezonden en zijn na aanmelding online te volgen. Voor de gesprekken is gekozen voor onafhankelijke locaties met maatschappelijke relevantie. De openbare bibliotheken in ons land staan midden in de samenleving en zijn bekend als ‘bastion voor vrijheid van meningsvorming’. Vandaar de keuze om telkens vanuit een andere openbare bibliotheek in Nederland een uitzending te verzorgen.

De keukentafelsessie op 23 februari vindt plaats in bibliotheek AanZet in Dordrecht.

Neem actief deel aan het gesprek!

Tijdens deze sessie kun je actief aan het gesprek deelnemen. Hoe? Bij de aanmelding kun je aangeven wat er volgens jou aan bod moet komen. En tijdens de sessie kun je meepraten: onze moderatoren leggen via de chat vragen voor en brengen het commentaar in het tafelgesprek. Ook maken we gebruik van de interactieve online tool Mentimeter en kun je via de chat meepraten over oplossingen.

Ideeën en aanmelden

Wat moet volgens jou beslist meegenomen worden naar de keukentafel over dit thema? Vul jouw vraag, thema of idee in op het aanmeldformulier en de meeste prikkelende onderwerpen worden in de uitzending aan zijn gasten voorgelegd. Je kunt je voor deze keukentafelsessie aanmelden via de website van iBestuur.

De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken organiseert samen met iBestuur een reeks keukentafelsessies met Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond. De keukentafelsessies gaan door tot in het voorjaar van 2023, vanuit verschillende bibliotheken in het land.

Naar de inhoud springen